ma 13 maart 2023

Het online leven van kinderen en jongeren, and how to cope with it?

Organisator: Ris+K en CLZ Leuven
Van 15:00 tot 17:30 - Dirk Boutsgebouw

  • Wat? Vorming
  • Prijs: Gratis
  • Voor wie: directies, zorg/ILB, leerkrachten BaO, SO, BuO
  • Spreker: Davy Nijs, mediapedagoog
  • Maximale aantal deelnemers: 45

Kinderen, tieners en hun schermen, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel volwassenen blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren ook geen gevaren in?

‚ÄčIn dit labo kijken we op met een kritische maar tegelijk ook positieve blik naar de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers... Hoe moeten we onze leerlingen opvoeden om enerzijds weerbaar te zijn tegen de negatieve effecten van al deze media, maar hoe kunnen we hen ook optimaal voorbereiden op een samenleving die steeds meer digitaal is.

We geven je tips hoe jij als leerkracht de connectie kan maken met de digitale leefwereld van je leerlingen/studenten. En zoeken naar manieren om er mee om te gaan als het toch eens fout loopt. Want als leerkracht moeten we onze leerlingen ook opvoeden met deze media.

Davy Nijs is orthopedagoog, maar stelt zich het liefst voor als mediapedagoog omdat hij steeds de verbinding maakt tussen media en opvoeden. Hij is eigenaar van Digisaurus dat ouders, leerkrachten en opvoeders wil inspireren en versterken op vlak van mediaopvoeding. Daarnaast werkt hij als expert digitalisering in het welzijnswerk bij Mediawijs.

Zijn stokpaardjes zijn al jaren mediawijsheid, digitale inclusie en onlinehulpverlening. Voor Mediawijs werkt hij het plan Iedereen Digitaal (bovenlokaal) uit dat zich richt op ouderen, personen met een beperking en jongeren in de jeugdhulp. Als Leuvenaar is hij voorzitter van Link in de Kabel, een organisatie die zich inzet voor de digitale kloof bij kwetsbare jongeren.