Hoe geven we cognitief begaafde kinderen en jongeren onderwijs op maat?

Wat als…

  • elk kind in Leuven elke dag iets nieuws kan leren, ook de slimste van de klas?
  • no child was left bored?
  • elk kind met een cognitief talent even goed ondersteund werd om zijn talent te ontwikkelen als wanneer het een voetbaltalent had?

Labo cognitieve begaafdheid

Dit SOM-labo wil enerzijds bestaande expertise bundelen om te werken aan de zeven uitdagingen van onderwijs aan cognitief begaafde kinderen en anderzijds ervaring opdoen met cognitief begaafde kinderen zelf, hun ouders en hun (zorg)leraren.

Via verschillende partners horen we meer en meer de vraag weerklinken hoe we cognitief getalenteerde kinderen en jongeren in Leuven onderwijs op maat kunnen geven. In een bijeenkomsten gaan we op zoek gaan naar kritische massa en expertise rond de uitdagingen van het opstarten van innovatief onderwijs voor cognitief sterke kleuters, leerlingen en studenten.

Tijdens het schooljaar 2019-2020 starten Kim en Saskia een proeftuin op waarin ze enkele programma's opstarten voor cognitief begaafde kinderen, onder de noemer SPRING-STOF. Samen met geïnteresseerde partners en experts gaan ze op zoek naar hoe ze dergelijk aanbod structureel kunnen uitbouwen in Leuven. Als experten ter zaken trekken zij dit labo vanuit het werkveld.

Partners

Naast verschillende Leuvense scholen, het CLB en een aantal gedreven ouders zijn ook de volgende organisaties/ projecten op een actieve manier betrokken in het labo:

Tijdslijn

Waar zijn we vandaag mee bezig?

Het labo startte in de zomer van 2019. Ondertussen vonden er al een aantal bijeenkomsten plaats. In de labogroep van december werd er van gedachten gewisseld over de screening van de doelgroep: het denken van cognitief begaafde kinderen als basis voor signalering, screeningsprotocollen, de screening door het CLB ... In de labogroep van januari 2020 ging het over de klaspraktijk: binnenklasdifferentiatie, kangoeroeklassen en eventuele volgende stappen als het in de klas toch niet lukt.

Sluit je graag aan bij een labogroep? Dat kan: stuur een mailtje naar Sander Van De Poel en Aron De Hondt. Zij laten je weten waar je best aansluit en ze kunnen je de info bezorgen over de vorige labo’s. Of loop langs op de beurs die we op 1 april 2020 organiseren: de partners van het labo stellen zich er voor en via lezingen, workshops, enzovoort leer je hopelijk heel wat bij over het onderwerp. Het gedetailleerde programma vind je binnenkort via deze pagina.

Heb jij expertise, ervaring of gewoon zin om mee te denken over dit thema?

Laat het ons weten!

Agenda

  • 7 tot 15 maart 2020: Week van de Hoogbegaafdheid
  • 1 april 2020: Beurs Cognitief talent @Labora: klik hier voor meer info!
  • 20 mei 2020: Labogroep rond cognitieve begaafdheid in combinatie met andere problematieken: wat als het niet lukt?