Hoe maken we het klimaat een actief thema binnen de Leuvense scholen?

Ons klimaat komt steeds meer aan bod. Elk jaar overtreffen we de cijfers van het jaar ervoor, terwijl het eigenlijk andersom moet zijn. Om de Europese doelstellingen te halen moet de gemiddelde Belg zijn uitstoot met 80% terugbrengen. Met de klimaatprotesten nog vers in het achterhoofd willen we kijken hoe we dit thema even actief maken binnen de schoolmuren.

Wat als…

  • onze scholen een voorbeeldfunctie kunnen vervullen door allemaal klimaatneutraal te worden?
  • elke les duurzaamheid als leidraad neemt?
  • elk kind zijn familie en vrienden kan aansporen klimaatbewuste keuzes te maken om de opwarming te minimaliseren?

Labo scholen 2030

Dit SOM-labo wil samen met leerlingen uit het secundair onderwijs en Leuvense organisaties duurzame projecten opstarten die leerlingen de kans biedt om zelf het verschil te maken. Aan de hand van onderzoekend en ontwerpend leren brengen wij Leuvense leerlingen samen om elkaars ideeën te verrijken en over schoolgrenzen heen duurzame projecten op te starten. Met behulp van de juiste methodes, alwetende experten en vooruitstrevende organisaties willen we jongeren begeleiden om hun klimaatbewuste ideeën om te zetten tot echte projecten.

Hoe willen we dat aanpakken?

Doorheen januari, februari en maart 2020 krijgt elke leerling uit het secundair onderwijs de kans om zijn ideeën te posten op het ideeënplatform. Op woensdagnamiddag 1 april brengen we iedereen samen om deze ideeën om te zetten tot concrete acties, met hulp van Leuven 2030, tal van experten en partnerorganisaties.

Het ideeënplatform staat open voor elke Leuvense secundaire school. Wij gaan samen met de directies aan de slag om alle scholen een traject op maat te bieden dat resulteert in een duurzaam klimaatactieplan, waar elke school de kans krijgt om klimaatneutraler te worden.

Ben jij een leerling, ouder van, leerkracht, directie of alumni van een Leuvense secundaire school?

Surf dan naar ons ideeënplatform en lanceer jouw idee.

Klik hier!

Download de brochure

PDF

Traject Leuven 2030: secundaire Scholen

PDF - 1.15MB
Download