Welke geschiedenis ademt maakleerplek?

De erfgoeddag stond in 2022 in het kader van onderwijs. Leuven herbergt een schat aan schoolerfgoed dat noch bij leerlingen, noch bij leraren een grote bekendheid geniet. Reden genoeg voor de Erfgoedcel, Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee, afdeling onderwijs Stad Leuven en SOM om de handen in elkaar te slaan en scholen te vragen de dialoog met hun verleden aan te gaan.

4 scholen lieten zich uitdagen. In dit stuk staat een alternatieve leeromgeving centraal: maakleerplek. Je leest hoe leerlingen van het Sint-Pieterscollege de geschiedenis van die prachtige locatie tot leven brachten.

 

Wie al eens door of tussen de gebouwen van maakleerplek liep, voelt meteen hoe de locatie geschiedenis ademt. Een dertigtal leerlingen van het Sint-Pieterscollege ontsloten dit schooljaar delen van het grote verhaal van de Molens van Orshoven. Leerlingen van het 1e tot het 6e middelbaar, die op zoek waren naar extra uitdaging, werkten samen aan verschillende projecten in maakleerplek.

Ze bezochten het stadsarchief om er oude foto’s, documenten en plannen te bestuderen. Nadien creëerden ze nieuwe ‘archieffoto’s’ aan de hand van ‘Wet Plate Collodion’, een vorm van fotografie die dateert uit de 19e eeuw. Experts Ward Collin en Wouter Elsen van Studio De Beer begeleidden hen daarbij.

Een groepje scholieren maakte met de professionele hulp van productiehuis ‘De Chinezen’ een podcast met Dominique Van Doren. Zij is de achterkleindochter van een molenaar en conservator van de Molens Van Orshoven. Als kind woonde ze zelf nog op de site. In de podcast vertelt ze over hoe het er vroeger aan toe ging.

Waar kan je beter geschiedenis ontsluiten dan op dé encyclopedie die jongeren massaal gebruiken: Wikipedia? Een laatste groepje leerlingen bundelde alle informatie over de Molens Van Orshoven op een Wikipedia-pagina onder begeleiding van een copywriter, medewerkers van de Leuvense Erfgoedcel en Wikimedia België.

Op de website van maakleerplek vind je een prachtige fotoreportage over de verschillende projecten en kan je de podcast ook beluisteren. Neem zeker ’s een kijkje en doe inspiratie op over hoe je met erfgoed aan de slag kan.