Op deze pagina vind je het antwoord op de vragen 'Wat is SOM?', 'Wie is SOM?' en 'Hoe werkt SOM?'. Wil je meer informatie? Onderaan de pagina kan je het vernieuwde SOM charter downloaden.

Wat is SOM?

  Met Samen Onderwijs Maken (SOM) willen we het Leuvense onderwijs innovatief versterken. We bundelen daarvoor de krachten met stad Leuven, onderwijsmakers, onderwijsondersteuners en onderwijsgebruikers van kleuterschool tot hoger en volwassenonderwijs.

  Het ultieme doel is elke lerende alle kansen te bieden om de allerbeste versie van zichzelf te worden en een volwaardige plek op te nemen in de samenleving. Om dat te doen, brengen we iedereen samen rond drie speerpunten:

  • Iedereen aan boord van kleuter- tot hoger en volwassenonderwijs
  • Welbevinden en betrokkenheid van alle onderwijsactoren
  • Diversiteit als kracht

  Wie is SOM?

  Onderwijs maken doen we samen. SOM kan dan ook gezien worden als de verzameling van iedereen die in Leuven onderwijs maakt. Het is een voortdurend groeiend netwerk van mensen met een hart voor onderwijs, dat gestuurd en ondersteund wordt door de SOM plus, de SOM raad en de Stad Leuven.

  De SOM plus, dat zijn alle Leuvense scholen, van kleuter- tot hoger en volwassenonderwijs. Samen bouwen ze mee aan de verschillende werkingen van SOM en signaleren ze onderwijsuitdagingen.

  In de SOM raad zetelen vertegenwoordigers van verschillende onderwijsinstellingen, de centra voor leerlingenbegeleiding, het lokaal overleg platform en Stad Leuven. Ze bewaken de missie van SOM, zetten de strategische lijnen uit en bepalen de planning en de inzet van goedgekeurde middelen.

  Maar het antwoord op de vraag 'Wie is SOM?' is vooral: iedereen met een hart voor onderwijs en de goesting om samen het Leuvens onderwijs te ontwerpen.

  Dus ben je onderwijzer, zorgcoördinator, directeur, leerkracht, docent, professor, onderwijsondersteuner… kortom onderwijsprofessional en wil je mee nadenken over hoe we het Leuvens onderwijs innovatief kunnen versterken?

  Onderwijsprofessional met goesting?

  Hoe werkt SOM?

  SOM organiseert haar activiteiten in 3 werkingen.

  In het laboratorium zetten we in op experiment. Professionals uit verschillende beleidsdomeinen werken samen rond specifieke thema’s uit het onderwijsveld. Labo's vertrekken vanuit een duidelijke behoefte, kennen een beperkt tijdpad en genereren concrete resultaten. Benieuwd naar onze lopende labo’s? Bekijk hier het overzicht.

  In de community brengen we Leuvense onderwijsactoren samen tijdens netwerkevenementen om ontmoeting, inspiratie en expertisedeling te stimuleren. Nieuwsgierig naar onze aankomende evenementen? Neem een kijkje in onze kalender.

  In de studio organiseren we co-creatieve projecten en activiteiten. Het gaat daarbij echter niet om zoeken naar antwoorden op complexe uitdagingen door middel van experiment zoals in het laboratorium. Wat zijn die projecten dan? Je ontdekt het hier.

  SOM charter

  Op 30 september 2021 ondertekenden alle partners in het netwerk het nieuwe SOM-charter. Meer weten over het wat, waarom, wie en hoe van SOM? Download het charter via de knop hieronder.