In december 2020 stelden we onszelf, samen met onderwijspartners, voor een uitdaging: 1000 ervaringen van onderwijs in coronatijden documenteren. We peilden bij leerlingen, leerkrachten, studenten, professoren, directies, ondersteuners, ouders en andere onderwijsactoren naar wat onderwijs voor hen betekende in tijden van corona.

Tien weken lang stuurden we wekelijks een andere richtvraag de wereld in. Honderden onderwijsactoren schreven of tekenden hun ervaringen neer aan de hand van die vragen. Alle inzendingen werden verzameld op ons SOM1000-platform.

Wat hebben al deze ervaringen ons opgeleverd en hoe gaan we hiermee verder? Dat lees je hieronder.

SOM 100(0) in beeld

Leerlingen, leerkrachten, studenten, scholen en onderzoekers gingen de voorbije maanden met dit project aan de slag. UCLL maakte er een sprekend filmpje over.

UCLL onderzoekt 770 ervaringen uit het project SOM1000

Onderzoekster Leen Alaerts van de UCLL ging met 3 studenten intensief aan de slag met de ervaringen die werden verzameld op het SOM1000-platform. Hun onderzoek resulteert in 4 interessante artikels waarin ervaringen thematisch geclusterd worden en op zoek gegaan wordt naar suggesties om het onderwijs van morgen verder te ontwerpen - met in gedachten de corona-ervaringen van gisteren en vandaag.

Download de artikels hieronder.

Breng SOM100(0) in je school en klas

Wil jij je leerlingen laten nadenken over de betekenis van onderwijs in tijden van corona? Hieronder vind je de 10 richtvragen en het didactisch materiaal dat we ontwikkelden voor SOM100(0).

Download hier de 10 SOM100(0)-vragen

Download hier didactische inspiratie