Situering
In de eerste cyclus van het Ris-K project werkten 6 scholen samen met partners uit welzijn en jeugdvormingswerk om situaties van dreigend schooluitval te keren. Ze formuleerden samen met het netwerk waarom dat werkte.

6 sleutels voor succes
- Zet in op vroegtijdige detectie
Wees alert wanneer zaken dreigen te ontsporen. Ga op zoek naar oorzaken en ga preventief tewerk.
- Investeer in de kwaliteit van de relaties
Zorg voor gelijkwaardigheid, respect, verbondenheid, authenticiteit en verantwoordelijkheid. Ga waarderend met iedereen om.
- Investeer in een positief schoolklimaat
Zorg voor een open communicatie, veiligheid en samenwerking inn het team. Het is de beste voedingsbodem voor ‘betrokken leren’ en ‘geëngageerde zorg’ in de klas en op school.
- Maak een kwetsbare en zoekende opstelling mogelijk
Kijk naar de situatie (niet eenzijdig naar de leerling). Doe dat onbevooroordeeld. Luitster naar het verhaal (de beleving) van de jongere vanuit een positieve ingesteldheid. Zorg in het team voor een bemoedigend, ondersteunend klimaat voor dialoog en experiment.
- Maak werk van een zorgbeleid vanuit een gedragen visie
Geef voorrang aan preventie en investeer in een positief relatiebeleid met aandacht voor herstelgericht werke, vermijden van escalatie… Heb aandacht voor de ontwikkeling van ‘zorgvaardigheden’ bij leerkrachten, onder andere door coaching en opleiding.
- Zet een coöperatief samenwerkingsverband op
Bouw een netwerk uit van geëngageerde partners die elkaar kennen, ondersteunen, waarderen en vertrouwen. Laat leerlingen, leerkrachten, CLB-medewerkers en deskundigen uit jongerenwelzijn, jeugdwerk en jeugdhulpverlening meedenken. Maak tijd voor dialoog vanuit een gedragen visie en met zorg voor positieve randvoorwaarden.
Meer weten?
Neem contact op met Karin Jacobs, projectcoördinator of Barbara Janssens, deskundig ondersteuner LOP
Meer info?
Ris-K-project. Risicosituaties op school positief doen kantelen.
Ris-K-project Leuven. Waar onderwijs en welzijn elkaar vinden.